Reading Habits Tag


unnamed

Een tijdje geleden kwam ik op Tumblr de Reading Habits Tag tegen. Dit leek mij een leuke tag om in te vullen. Een van mijn raarste boek-gerelateerde gewoontes is dat ik graag mijn nagels lak terwijl ik lees. Gewoon, lekker aan de keukentafel mijn nagels lakken en ondertussen een blik in mijn boek werpen. En maar hopen dat het potje nagellak niet omvalt op het boek. Tot nu toe is het altijd goed gegaan. Dit zijn mijn andere leesgewoontes, die zijn een stuk minder apart:

1. Heb je een speciale plek in huis waar je graag leest?
Ik heb een hele fijne gele stoel in mijn woonkamer staan, naast mijn boekenkast. Hier zit ik vaak met een dekentje over te lezen. Tijdens het lezen kan ik zo genieten van het uitzicht uit mijn raam en zit ik heerlijk.

2. Gebruik je een bladwijzer of gewoon een stukje papier?
Vaak gebruik ik een bladwijzer als ik stop met lezen. En dan van die gratis bladwijzers die je bij boekwinkels als Waterstones krijgt. Om heel eerlijk te zijn heb ik nog nooit een mooie bladwijzer gekocht, hoe vaak ik er ook mee in mijn handen sta in de winkel. Als ik geen bladwijzer kan vinden, leg ik het boek op z’n kop neer, waardoor de rug knakt. I know, niet echt een goede manier om met mijn boeken om te gaan…

3. Kun je stoppen met lezen wanneer je wilt of moet je op een speciale bladzijde of hoofdstuk stoppen?
Het ligt helemaal aan het verhaal wanneer ik stop met lezen. Als ik het boek niets aan vindt, dan kan ik het wegleggen wanneer ik het wil. Maar als ik diep in het verhaal gezogen ben, dan heb ik er echt moeite mee. Vaak neem ik me dan voor om het hoofdstuk uit te lezen. Maar dan volgt er nog één, en nog één. En voor ik het weet is het dan drie uur ’s nachts en heb ik het boek uit. Dit komt echt veel te vaak voor!

4. Eet of drink je tijdens het lezen?
Als ik lees drink ik meestal een kop thee. Eten tijdens het lezen doe ik niet vaak, met name omdat ik het boek vaak met twee handen vasthoudt. Dan gaat het eten een beetje moeilijk. Ook heb ik een hekel aan kruimels in een boek, daarom leg ik het even aan de kant als ik ga eten.

5. Kun je lezen tijdens het muziek luisteren of tv kijken?
Als ik in de trein of bus zit, zet ik het liefst muziek op als ik ga lezen. Zo kan ik niet afgeleid raken door de gesprekken van anderen en me rustig verdiepen in het verhaal. Thuis heb ik af en toe muziek aan staan als ik lees, maar het liefst lees ik toch echt in stilte. Lezen met de tv aan is echt onmogelijk voor mij. Ik ben hartstikke nieuwsgierig naar wat er gebeurt op de tv, ook al vindt ik het programma totaal niet interessant. En die bewegende beelden die ik in mijn ooghoeken zie zorgen er al helemaal voor dat ik me niet meer op het boek kan focussen.

6. Lees je een boek per keer, of meerdere tegelijk?
Ik lees vaak meerdere boeken tegelijk. Als ik iets voor bij zie komen op tv of internet wat mij doet denken aan een bepaald boek wat ik ooit las, dan krijg ik spontaan zin om dat boek weer te gaan lezen. En dat doe ik dan ook, maakt niet uit of ik al in een boek bezig ben. Laatst zag ik bijvoorbeeld een reclame met Theo James op tv, waardoor ik Divergent wilde gaan lezen (en de film wilde gaan kijken voor nog meer Theo James). Ik heb Divergent toen uit de kast gepakt, terwijl ik ondertussen nog bezig ben in een ander boek. Het lijkt heel verwarrend, maar ik heb er geen moeite mee.

7. Lees je graag thuis of ergens anders?
Het liefst lees ik thuis. Hier kan ik rustig de tijd nemen voor een boek en lekker comfortabel zitten. In de trein lezen vind ik ook niet erg, maar ik ben dan toch bang dat ik te geconcentreerd aan het lezen ben en vergeet uit te stappen op het juiste station. Thuis is toch de meest relaxte plek om een boek erbij te pakken.

8. Hardop lezen, of stil in je hoofd?
Dit ligt helemaal aan waarom ik het boek lees. Als ik een boek moet lezen voor een tentamen en de tekst moet onthouden, dan lees ik het zachtjes voor aan mezelf. Voor mijn gevoel onthoud ik het dan stukken beter. Geen idee of dat klopt. Als ik een boek lees ter ontspanning, dan lees ik het in stilte.

9. Blader je soms vooruit of sla je bladzijdes over?
Elke keer weer neem ik me voor om niet vooruit te bladeren, maar braaf het verhaal te volgen. En toch doe ik het steeds weer: even snel de laatste bladzijden lezen. Zeker als het spannend is. Zo heb ik ooit het laatste Harry Potter boek verpest voor mezelf. Ik kan het gewoon niet laten om eventjes snel door te bladeren om te kijken wat er gebeurd. En telkens baal ik dan dat ik het heb gedaan. Hopelijk lukt het mij ooit om een boek te lezen zonder vooruit te bladeren!

10. De rug van het boek ombuigen of het boek mooi en nieuw houden?
Als ik net begin in een nieuw boek, doe ik er alles aan om hem zo mooi mogelijk te houden. Maar als het boek eenmaal een paar keer in mijn tas heeft gezeten, ziet hij er een stuk minder netjes uit. Vanaf dat moment interesseert het me vrij weinig meer, en ‘mishandel’ ik mijn boek. Ik vouw bladzijdes om, buig de rug van het boek om en gooi hem ergens neer als ik niet meer verder lees. Zoals Daniëlle afgelopen week al schreef, hebben deze verweerde boeken een karakter. En dat zijn de mooiste boeken.

11. Schrijf je in boeken?
Ik schrijf nooit in boeken. Bladzijdes omvouwen vind ik tot daar aan toe, maar schrijven in een boek vind ik eeuwige zonde. Vroeger irriteerde ik mij al mateloos aan de mensen die in bibliotheek boeken spelfouten verbeterden of opmerkingen schreven. Ik heb hier nog nooit het nut van ingezien. Als ik echt iets wil onthouden of opschrijven over een passage in een boek, dan schrijf ik het op een post-it en plak ik het op de bladzijde. Dan kan het er ook zo weer uit en lijkt mijn boek weer als nieuw!

Heb jij bijzondere leesgewoontes?

Iris

Lezen is haar favoriete tijdverdrijf. Via Oh My Book wil ze haar liefde voor boeken delen. Naast lezen studeert ze Communicatie en hoopt ze ooit een boek te schrijven.

6 Reacties

 1. 20 september 2015 / 08:37

  Haha, herkenbaar! Vooral geen kruimels in een boek willen. Brr… Zelf lees ik trouwens ook het liefste in stilte. In de trein kan ik met muziek op lezen, dan doe ik niet anders. Maar thuis heb ik het het liefste helemaal stil! 😉
  Renske onlangs geplaatst…Hoera! Mijn nieuwe blogritmeMy Profile

 2. 20 september 2015 / 12:01

  Leuk ingevuld, hihi!
  Ik eet ook bijna nooit tijdens het lezen. Inderdaad wel thee drinken, maar snoepen niet. Kruimels in boeken… brrr. Of vette vingers… Daarbij heb ik idd meestal ook twee handen nodig tijdens het lezen, dus is eten niet praktisch, haha.
  Madelon onlangs geplaatst…Recept: Stroopwafel-Karamel CupcakesMy Profile

 3. 20 september 2015 / 12:04

  Ik herken het meeste wel, alleen kan ik echt niet lezen met muziek! Er is een tijd geweest dat ik dat kon, maar nu kan ik het gewoon niet meer. En vooruitbladeren herken ik ook. Dan kijk ik hoe lang het hoofdstuk nog duurt, en lees ik per ongeluk de laatste zin die juist voor de cliff-hanger van dat hoofdstuk zorgt. En dan verpest ik het voor mezelf xxx
  nikita onlangs geplaatst…Mijn week in foto’s ~46~My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge