Van hardcover meisje naar paperback meisje…?

Als je me al wat langer volgt, dan weet je dat ik altijd een grote voorkeur heb gehad voor hardcovers. Maar de laatste tijd begin ik steeds meer te neigen naar paperback. Hoe gek is dat? Ik had nooit gedacht dat dit ooit nog zou kantelen, maar ik vrees dat dat nu toch gebeurd is. Begrijp me niet verkeerd, ik houd nog steeds van een mooie hardcover, maar een paperback is toch eigenlijk ook best fijn.

En dan heb ik het niet over dan die stijve paperbacks, waarvan je de rug heel gemakkelijk breekt. Nee, die haat ik nog steeds. Ik ben namelijk enorm tegen op het breken van ruggen. Met zulk soort boeken ben ik dus ook zo voorzichtig dat het lezen niet meer prettig is. Als in; ik houd het boek dan maar een klein beetje open. En tja, dat leest nou eenmaal niet zo heel prettig.

Waar ik wel vrolijk van word, zijn van die heerlijke floppy paperbacks waarvan de rug onmogelijk gebroken kan worden. Ik zou willen dat er daar meer van gemaakt worden. Wat me opvalt, is dat je die in Nederland maar weinig hebt. En de Nederlandstalige boeken die ik als floppy paperback heb, zijn eigenlijk allemaal ARCs. Blijkbaar is het materiaal goedkoper?! Nou ik heb dan dus veel liever zo’n goedkope paperback. Het leest gewoon fijn.

Toch zal ik nooit helemaal afstand doen van mijn liefde voor hardcovers. Neem nou The Lunar Chronicles boeken die Blossom Books heeft uitgegeven in prachtige hardcovers of Kraai & Koninkrijk met ook nog eens gouden pagina’s. Ik moet er toch niet aan denken om die in paperback te hebben. Daar zijn de boeken veel te dik voor. Laat ik het zo zeggen, ik zal nu niet áltijd meer voor een hardcover gaan. Sommige boeken zijn mooi in paperback en anderen moet je toch echt in hardcover hebben. Maar, de paperback heeft dus wel terrein gewonnen en misschien is het nu wel gewoon 50/50 verdeeld. Wat eigenlijk best fijn is, want laten we eerlijk wezen; hardcovers zijn nou eenmaal duurder. Dus als ik vaker paperbacks koop, scheelt het me nog geld ook. WIN!

Wat heef jouw voorkeur? Paperbacks of hardcovers?

Lisanne

Boekenwurm en blogger met een liefde voor thee, Coldplay en avondjes thuis op de bank – met een goed boek uiteraard. Afgestudeerd in journalistiek en tevens blogger op bellamondo.nl

10 Reacties

 1. 3 oktober 2017 / 16:42

  Ik ben een grote fan van paperbacks, love it! Hardcovers zijn gewoon niet zo mijn ding. Vind het er zo lomp uitzien haha.

 2. 3 oktober 2017 / 17:42

  Ik hou het meest van paperbacks, gedeeltelijk omdat deze goedkoper zijn en omdat ze vaak ook minder zwaar zijn. Maar ik koop ook af en toe eens een hardcover boek, soms omdat ze afgeprijst zijn of omdat ik de auteur gewoon geweldig vindt dat ik zijn/haar boeken sowieso in hardcover wil hebben (zoals o.a. Leigh Bardugo, J.K. Rowling).
  Nessa onlangs geplaatst…Top Ten Fictional BoyfriendsMy Profile

  • Lisanne
   Lisanne
   Auteur
   10 oktober 2017 / 15:10

   Ja dat heb ik ook wel een beetje, sommige boeken moet ik gewoon in hardcover hebben

 3. 3 oktober 2017 / 18:36

  Eigenlijk ook een beetje allebei. En wat ik een paar jaar geleden nog echt niet had gedacht: ik begin ook fan te worden van e-books … gewoon omdat sommige van de boeken die ik graag lees eigenlijk veeeeel te zwaar zijn. Maar toch, eigenlijk het liefst hardcovers. En soms paperbacks.
  Jantine onlangs geplaatst…Proeflapjes omtoveren tot onderzettersMy Profile

  • Lisanne
   Lisanne
   Auteur
   10 oktober 2017 / 15:09

   Dat herken ik wel ja! Ik ben ook echt dol op mijn e-reader. Het komt vaak genoeg voor dat ik een e-book lees en het achteraf nog als hardcover koop, puur omdat ik het boek dan toch wil hebben

 4. 10 oktober 2017 / 08:59

  Wat grappig. Ik heb juist precies het omgekeerde. Ik was juist altijd groot voorstander van paperbacks, maar de laatste tijd vind ik hard covers veel fijner om te lezen (en mooier op de boekenplank). Hoewel floppy paperbacks ook echt heerlijk zijn.

  • Lisanne
   Lisanne
   Auteur
   10 oktober 2017 / 15:08

   Grappig inderdaad, en ik ben het helemaal met je eens dat hardcovers mooier staan op de boekenplank

 5. 10 oktober 2017 / 10:30

  Haha, wat grappig dat je ze van die floppy paperbacks noemt -ik weet precies wat je daarmee bedoelt! Weet je hoe het komt dat die slapper zijn? Omdat de papierkwaliteit (gramsgewicht) een stuk lager is dan het papier dat bij Nederlandse boeken wordt gebuikt. In principe hebben de boeken van Nederlandse uitgevers daardoor iets meer kwaliteit, want dit papier is vaak ook net iets meer doorschijnend. Maar stiekem vind ik zo’n lekker slap boek ook heel fijn!
  Onze Boekhandelsspecial van IK GEEF JE DE ZON had ook dat slappe papier, en we gaan dat wellicht vaker doen!

  • Lisanne
   Lisanne
   Auteur
   10 oktober 2017 / 15:07

   Hm interessant. Nou van mindere kwaliteit of niet, ik vind het een stuk fijner. Leuk om te horen wat hier precies achter zit. Ik vind het gewoon zo irritant als de rug breekt, dan heb ik toch veel liever papier wat iets meer doorschijnend is.

 6. 12 oktober 2017 / 09:04

  Wat grappig dat je voorkeur veranderd is! Bij mij is het eigenlijk ook 50/50 dikke boeken koop ik vaak hardcover, als doet dat wel een beetje pijn in de portemonnee. Ik heb toevallig een paar weken terug de serie “Hof van doorns en rozen’ gekocht in paperback, maar ik heb nu toch een beetje spijt dat ik niet voor hardcover ben gegaan. Ik sleep het boek elke dag mee in mijn werktas en hij wordt er absoluut niet mooier van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge